6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Majd jövő hónapban veszek fogkefét…

Ismerős a mondat? Nem? Pedig ez a mondat Magyarországon nagyon gyakran elhangozhat. A magyar és nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy Magyarországon mind a fogászati szűrésre járás (a többiről nem is beszélve), mind a szájápolási eszközök használata messze az európai átlag alatt van. Olyannyira alatta, hogy a fogbetegségek tekintetében – korábbi felmérések tanúsága szerint – a 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk.

Magyarországon évente mindössze kb. 7 millió fogkefe fogy.  A fogkefénket legalább 3 havonta cserélni kellene, mivel a szájban található baktériumok megtapadnak rajta és egy idő után használatuk nem megelőzi a bajt, hanem hozzájárul a betegségek kialakulásához. A statisztikák szerint azonban nemhogy 3 havonta, de sokan évente sem cserélik fogkeféjüket, ezzel kockáztatva egészségüket.

Mit tehetünk, hogy fogaink épségét megőrizvén szervezetünk egészségét is támogassuk?

1.A rendszeres, helyes fogmosás a kezdet.

A helyes fogmosási technika kulcsfontosságú a fogak tisztán tartásához. Ne szégyelljünk ezen a téren segítséget kérni egy dentálhigiénikustól, hiszen sok fogorvos is bevallja, hogy nem tudtak helyesen fogat mosni, amíg a tanulmányaik során a megfelelő specialista erre meg nem tanította őket.

2.Használjunk fogselymet és fogköztisztító fogkefét, szájvizet.

A fogak közti ételmaradékok eltávolítása megakadályozza a fogközti fogak közötti szuvasodás kialakulását. Ha az ételmaradék ott ragad, a fogak romlása elkerülhetetlen. A szájvíz olyan helyekre is bejut, ahova más eszköz nem, valamint a szájban előforduló baktériumok számát is csökkenti.

3.Járjunk félévente kontroll vizsgálatra, 3-6-12 havonta fogkő-eltávolításra

A megfelelő szájápolással minimálisra lehet csökkenteni a szuvasodás előfordulását, mégis időnként az a biztos, ha a fogorvos megbizonyosodik arról, hogy minden rendben van. Egy kis, kezdődő lyukat sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb kezelni, mint egy olyan fogat, amely gyulladt vagy már el is halt. ( Kis front fog tömése 14.000Ft, elhalt fog gyökérkezelése min.28.000Ft, üvegszálas csapos megerősítés 20.000Ft, korona fém-kerámia 40.000Ft, összesen: 88.000Ft)

A fogkő felgyülemlése a szájban sok mindentől függ, ezért mindenkinél más ütemben történik. Ennek megfelelően, valakinek elég évente egyszer eltávolíttatni, míg másnak ezt 3 havonta rendszeresen kell elvégeztetnie. Lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy a fogkő úgy felszaporodjon, hogy ínygyulladást vagy akár idővel krónikus fogágybetegséget okozzon.

Vélemény, hozzászólás?