6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Dental crown and tooth isolated on a white background

Korona

 • beavatkozás előtti teendők:  Minden fogpótlást előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv készítése előz meg. Minden szomszédos ún. pillér fogról röntgen felvételt készítünk. A csiszolás előtt szükség lehet különféle előkezelésekre. Ilyen a gyökértömés, a csapos felépítés, a fog kiépítése a koronacsonk alá. Fémallergia gyanúja esetén, fogászati fémallergia vizsgálatot kell végezni. A megfelelően előkészített fogat lecsiszoljuk. A beavatkozást érzéstelenítésben végezzük, ezért érdemes előtte enni, mert amíg a zsibbadás tart, nem lehet étkezni
 • koronák készítésének menete: Először tanulmányi lenyomatot készítünk. Így rögzítjük a kiindulási fázist, amely segítséget nyújt a fogtechnikusnak a pótlás elkészítésénél. Érzéstelenítésben lecsiszoljuk a fogat, majd egy vékony fonalat helyezünk az íny és a fog közé, hogy láthatóvá tegyük a fogtechnikusnak, hogy meddig tart a csiszolás, majd alsó és felső lenyomatvétel következik. Szükség esetén ideiglenes koronával látjuk el a lecsiszolt fogat, egyrészt, h védjük a fogat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjon elvándorolni. Az ideiglenes korona készülhet azonnal a rendelőben, ill. elkészítheti a fogtechnikus is (tartósabb, esztétikusabb).

Szóló korona: Az a felépítmény, mely egyetlen fog beborítására készül, elsősorban védelmi célból.

 • célja: A sérült fog esztétikájának növelése, a rágóképesség szinte teljes értékű visszaállítása, a beszédzavar és a hangképzés elváltozásának megelőzése, a páciens számára megfelelően tisztíthatónak kell lennie.
 • előnye: Esztétikus, színe és alakja a többi foggal teljesen harmóniában van.

Koronák típusai anyaguk szerint:

 • fém korona: A természetes fogaktól elütő megjelenése miatt ma már nem használjuk. Esztétikai hátrányát kivéve számos pozitívummal rendelkezett, például a tartósság, a lehető legkevesebb foganyag eltávolítása, vagy a kedvező ár.
 • fém-kerámia korona: A kedvező ár-érték arány és az időtállóság miatt ez a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer. Ez a fajta pótlás egy fémből készült vázból és az ezt borító, a természetes fogak színével megegyező kerámia bevonatból tevődik össze úgy, hogy a foglenyomat alapján készült fém vázra magas hőfokon ráégetik a megfelelő színű kerámiát. Előnye, hogy a fémváznak köszönhetően törésmentes, jól záródó, pontos és tartós, a porcelán borítás miatt színe pedig tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához. Hátránya, hogy idővel az íny visszahúzódása esetén a porcelán borítás alatt lévő fém pereme kilátszódhat.
 • arany-kerámia korona: Ez a szilárd, ellenálló és hosszú élettartamú korona a fém-kerámia koronák egy bizonyos fajtája, melyben a korona tartóvázát alkotó fém, az arany.
  • előnyei: Minimalizálja a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét, mivel tökéletes az illeszkedés az arany tulajdonságának köszönhetően. Biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy alkalmazása esetén az allergiával vagy a fémérzékenységgel összefüggésbe hozható panaszok kizárhatóak. Mivel az arany sárgás színe megegyezik a fogzománc alatti réteg, a dentin színével, a fogtechnikus erre az aranyvázra úgy építi rá a kerámiaborítást, ahogy a fogzománc fedi a dentint, így a korona természetes hatást kelt. Az aranyváz vékony, ezért használata esetén az eredeti foganyagból jóval kevesebbet kell lecsiszolni, mint egyéb fémeknél.
 • kompozit korona: Kerámia és műgyanta keverékéből készül. Előnye, hogy a meglévő foganyagot kisebb mértékben kell lecsiszolni, mint a fém-kerámia koronák esetében. Élettartama viszont rövidebb. A kompozit koronákat főként frontfogak esetében alkalmazzák, és akkor is leginkább abban az esetben, ha a páciens a porcelán héjaknál v. koronáknál kedvezőbb megoldást szeretne.
 • kerámia (fémmentes) koronák: Ezek a koronák a fémváz helyett már teljes egészében kerámiából készülnek, ezért tökéletes szépségű fogsor készíthető velük, hiszen fényáteresztő képességük a természetes fogéhoz hasonló. Leginkább a metsző- és szemfogak pótlására alkalmasak. Előnye még az allergiamentesség és az, hogy szín- és kopásállóak. Hátránya, hogy szilárdságuk és rugalmasságuk elmarad a fémvázas koronákétól, ezért őrlőfogak pótlására nem javasolt.
 • cirkon korona: Azoknak a pácienseknek ajánlott, akik számára az esztétikus megjelenés a legfontosabb szempont. A cirkónium-dioxid még a fém-kerámia koronáknál is erősebb, megjelenése a fog természetes színéhez szintén nagyon hasonló, és a természetes fogakhoz hasonló áttetszőséget biztosít. Ideális pl. a metszőfogak pótlására.

Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD-CAM (számítógép segítségével történő tervezés és elkészíteés) módszert alkalmazzák, amivel a beavatkozás során az orvos mikrométeres pontosságot érhet el.

A cirkon korona elkészítésekor először lenyomatot vesznek az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítik. Ez alapján a korona váza, nagysága és formája már a számítógép segítségével tervezhető meg.

A következő lépésben az így kapott digitális képet egy másik számítógépbe is betáplálják, melyhez már egy speciális faragó eszköz (frézgép) is csatlakozik. Ez a frézgép a digitális kép alapján a behelyezett cirkon tömbből mikrométeres pontossággal faragja ki a korona végső vázát.

Végül pedig az így elkészült vázra égetik rá a kerámiaborítást, melynek színét a páciens választja ki az orvos segítségével.

A cirkon korona egyetlen hátránya, hogy magas minőségénél fogva ára magasabb.

 • kezelés utáni teendők:Helyes fogmosási módszer alkalmazása, a koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz-tisztító kefével lehet tisztán tartani azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Mindemellett rendszeres fogorvosi ellenőrzés is javasolt.

 

 

Híd

A hiányt pótló műfogakat a gondosan előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzítő fogpótlás a híd. Nem foglal több helyet, mint az elvesztett természetes fog.

 • részei:
  • hídtest – ez pótolja a hiányzó fogat, fogakat.
  • pillér – erre támasztjuk a hidat, mely lehet az előkészített természetes fog, gyökér vagy implantátum. A horgony segítségével rögzítjük a hidat a pillérekhez. A horgony, az esetek többségében teljes borítókorona, emellett lehet inlay, részleges borítókorona v. csapos fogmű. A fog pillérként való hasznosításához a fogat le kell csiszolni és a foganyagot el kell távolítani. Egyszerű híd az a híd, amit csak a hiányt határoló, szomszédos fogakon horgonyzunk el.
Hidak

Hidak típusai anyaguk szerint:

 • fém-kerámia:A kedvező ár/érték arány és az időtállóság miatt ez a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer. Ez a fajta pótlás egy fémből készült vázból és az ezt borító, a természetes fogak színével megegyező kerámia bevonatból tevődik össze úgy, hogy a foglenyomat alapján készült fém vázra magas hőfokon ráégetik a megfelelő színű kerámiát. Több fog hiánya esetén is tartós, a fémváznak köszönhetően. Előnye, hogy a fémváznak köszönhetően törésmentes, jól záródó, pontos és tartós, a porcelán borítás miatt színük pedig tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához. Hátránya, hogy idővel az íny visszahúzódása esetén a porcelán borítás alatt lévő fém pereme kilátszódhat.
 • arany-kerámia: Kitűnő másolata a természetes fog színének, a sárga színnek köszönhetően. A porcelán felvitele után nagyon hasonlít a fogak természetes színéhez. Az aranyváz stabilitása tökéletes. Biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy alkalmazása esetén az allergiával vagy a fémérzékenységgel összefüggésbe hozható panaszok kizárhatók.
 • fémmentes cirkónium-oxid: Azoknak a pácienseknek ajánlott, akik számára az esztétikus megjelenés a legfontosabb szempont. A cirkónium-dioxid még a fém-kerámia koronáknál is erősebb, és megjelenése a fog természetes színéhez szintén nagyon hasonló, így a természetes fogakhoz hasonló áttetszőséget biztosít. Ideális pl. a metszőfogak pótlására.

Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD-CAM (számítógép segítségével történő tervezés és készítés) módszert alkalmazzák, amivel a beavatkozás során az orvos mikrométeres pontosságot érhet el.

A cirkon korona elkészítésekor először lenyomatot vesznek az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítik. Ez alapján a korona váza, nagysága, és formája már a számítógép segítségével tervezhető meg.

A következő lépésben az így kapott digitális képet egy másik számítógépbe is betáplálják, melyhez már egy speciális faragó eszköz (frézgép) is csatlakozik. Ez a frézgép a digitális kép alapján a behelyezett cirkon tömbből mikrométeres pontossággal faragja ki a korona végső vázát.

Végül pedig az így elkészült vázra égetik rá a kerámia borítást, melynek színét a páciens választja ki az orvos segítségével.

Egyetlen hátránya, hogy magas minőségénél fogva ára magasabb.

 • beavatkozás előtti teendők: Minden fogpótlást előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv készítése előz meg. Minden szomszédos ún. pillér fogról röntgen felvételt készítünk. A csiszolás előtt szükség lehet különféle előkezelésekre. Ilyen a gyökértömés, a csapos felépítés, a fog kiépítése a koronacsonk alá. Fémallergia gyanúja esetén fogászati fémallergia vizsgálatot kell végezni. A megfelelően előkészített fogat lecsiszoljuk. A beavatkozást érzéstelenítésben végezzük, ezért érdemes előtte enni, mert amíg a zsibbadás tart, nem lehet étkezni.
 • híd készítésének menete: Első lépésként – mint minden fogászati beavatkozás – a híd készítése is a konzultációval, anamnézis felvétellel, vizsgálattal kezdődik. Második lépés a kezelési terv elkészítése. Harmadik lépésben preparálni, ill. csiszolni kell a híd készítése során a horgonyok elhorgonyzására szánt fogat, melyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Ezt követi a csonkokról való lenyomatvétel, mely ezután a fogtechnikára kerül, ahol először a híd váza készül el. Negyedik lépésként vázpróbát végzünk, és ellenőrizzük a váz stabilitását, behelyezhetőségét és tisztíthatóságát. Ha minden megfelelő, a fogtechnikai laboratórium elvégzi a váz leplezését. Erre az időszakra ideiglenes koronával látjuk el a lecsiszolt fogakat egyrészt, hogy védjük a fogakat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjanak elvándorolni. Utolsó lépés a kész (leplezett) híd beragasztás előtti bepróbálása, ellenőrzése, majd végleges rögzítése ragasztócementtel.
 • Speciális híd típusok:
 • inlay elhorgonyzású híd: Abban az esetben ajánljuk, amennyiben a szomszédos fogakban tömés vagy szuvasodás van. Lényege, hogy a hiányt határoló fog elcsiszolása helyett a fogban levő kis szuvasodás, vagy a tömés átalakításával egy üreget képezünk. A foghiány előtti, és a foghiány mögötti fogakban is szükséges egy kis üreg készítése. Majd mindkét üregbe egy speciális ragasztó segítségével ragasztjuk be a végleges hidat, ami egyrészt pótolja a hiányzó fogat, másrészt az inlay esztétikusan tölti ki a fogban kialakított üregeket is. Legnagyobb előnye, hogy a foghiányt határoló ép fogakat nem kell lecsiszolni. Hátránya viszont, hogy nagy foghiány esetén nem alkalmas a pótlásra.
 • implantátum elhorgonyzású híd: Egy fogíven belül több fogas hiánynál, amikor nem elég a maradék fogszám, vagy azok nem javasoltak a felhasználásra, implantátum elhorgonyzású híd készítése javasolt. Ebben az esetben csak az elhorgonyzás szempontjából fontos fogak helyére teszünk implantátumot, és ezeken horgonyozzuk el a hidat.

Implantáció során az állcsontba titán csavarok kerülnek. Ezek a foggyökér funkcióját látják majd el. Az implantátum beültetését követően 4-6 hónapig tart a gyógyulási időszak. Ennek eltelte után helyezzük fel az implantátumokra a speciális felépítményt, amely a híd tartópilléreként szolgál majd, biztosítva a megtámasztást. A híd pillérhez való rögzítése történhet ragasztással vagy csavarozással.

 • körhíd: Az egész fogsorra kiterjedő híd típust nevezzük körhídnak, amely kerek egységbe foglalja az adott állcsontban elhelyezkedő összes fogat.
 • kezelés utáni teendő: Helyes fogmosási módszer alkalmazása, a koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz-tisztító kefével lehet tisztán tartani azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Mindemellettvrendszeres fogorvosi ellenőrzés is javasolt.