6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Implantok

Implantátumok

 • célja: Egy vagy több hiányzó fog teljes értékű pótlása a legkorszerűbb és legbiztonságosabb módszerrel.
 • műtét előtti teendők: A műtétet minden esetben fogorvosi vizsgálat, röntgenfelvétel és konzultáció előzi meg. Felvesszük a teljes fogstátuszt, ennek alapján alakítjuk ki a tervezett beavatkozás ütemtervét. A tervezett implantátum helyének pontos meghatározásához szükség van az állcsont panoráma röntgenfelvételeire is. Minden esetben mindkét állcsontról tanulmányi lenyomatot veszünk, hogy az implantátumok helyzetét bemérhessük, és megtervezzük a végleges munkát. A pácienssel részletesen megbeszéljük a várható eredményeket, esetleges szövődményeket, valamint az elérhető esztétikai hatást.
 • menete: A beavatkozás előtt érdemes enni, mert helyi érzéstelenítésben történik a műtét és ameddig a zsibbadás tart, nem lehet enni. Az orvos lefejti az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetet fúr a csontba. Ebbe csavarozza be a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. Az operációs sebet varratokkal zárja. A csontba helyezett csavar 4-6 hónapig gyógyul. Ezalatt a titán csavar és a csontszövet között csontosodási folyamat megy végbe és az implantátum mintegy beépül a csontba. Ezalatt a csavar nem terhelhető ebben a gyógyulási fázisban, ezért ilyenkor ideiglenes protézis vagy híd készíthető. Amikor a csavar már biztosan rögzült az állcsontban, akkor következik a második műtét. Újra feltárjuk az íny alatt lévő csavart és egy kis fejet csavarozunk bele, ami már az ínyszövetből kiemelkedik. Ezt gyógyulási csavarnak nevezzük. 2-3 napig gyógyul az íny, ekkor következik a műtét nélküli fázis, amikor belecsavarozzuk a végleges fejrészt, ami a későbbi hídpótlás alapját képezi. Ezt követően a lenyomatvétel után a fogtechnikus több fázisban elkészíti a megfelelő fogpótlást.
 • lehetséges szövődmények: A behelyezett implantátumok 95-99%-a tökéletesen ellátja a feladatát. Az esetleges szövődmények és komplikációk igen ritkák. Bizonyos csontosodási zavarok miatt előfordul, hogy nem minden implantátum tud beépülni a csontba. Számítani kell duzzanatra, érzékenységre, fájdalomra. Az implantáció sikeressége nagymértékben függ attól, hogy milyen módon tisztítják a csavarok széleit az ínyszegélynél. Ha fertőzés jut az implantátum mellett a csontba, úgy gyulladás keletkezhet, az implantátum kilazulhat, sőt ki is eshet.
 • műtét utáni teendő: Műtét utáni napon a sebet meg lehet finoman mosni puha fogkefével. Borogatni tilos, jegelni az arcot kívülről lehet. A műtét után pár órán keresztül kisebb, szivárgó vérzés előfordulhat. Fájdalomcsillapítót, ha szükséges lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Varratszedés 5-7 nap múlva esedékes.
 • előnye: Kiváltja a kivehető fogsorokkal járó kellemetlenséget, korszerű megoldásokat nyújt a sorvégi foghiányokra és a teljes fogatlanságra is. A foghiány melletti és fogakat nem kell lecsiszolni.
 • Implantátum behelyezése lehet:
  • azonnali: az extractiot követően elvégzett implantáció
  • késleltetett: a fogeltávolítás után 4-8 héttel később
  • korai: az extractios seb klinikai és/vagy radiológiai csontosodását követően (3-4 hónap)
  • késői: teljes gyógyulást követően