6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Protezisek

Műfogsorok

Részleges protézis: A kivehető fogsor a meglévő saját fogakhoz kapcsolódik, látható vagy rejtett elhorgonyzással.

Teljes protézis: Ha minden fog hiányzik, teljes protézist készítünk.

  • céljuk: Az arc harmóniájának visszaállítása és a rágóképesség helyreállítása.
  • protézis anyaga: Teljes műanyag fogsort fogatlan szájba készítünk. A részleges fogsor tulajdonképpen egy fémlemez, amelyet műanyag réteg fed. A fogak mindkét esetben műanyagból készülnek. Porcelán fogak nem kerülhetnek a fogsorba, mert súlyuknál fogva lehúznák a fogsort a helyéről. Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját ép fogakhoz, koronákhoz, hidakhoz. Legegyszerűbb módja, ha fém kapcsokkal kapcsolódik a fogakhoz.

Ez esztétikailag nem nyújt kedvező hatást, mert a kapocs a fognyaknál látszik. A legjobb hatást az ún. rejtett elhorgonyzással érhetjük el. Ilyenkor a hidat és a kivehető pótlást együtt kell elkészíteni. Ezt kombinált munkának hívják, mert egy fix beragasztott és egy kivehető részből áll. A híd végén található az egyik patent, a másik része pedig a fogsorban található. Helyére pattintva a fogsort, nem látszik az elhorgonyzás. Ennek a megoldásnak a másik előnye, hogy stabil, nem billeg (pl. evésnél).

  • készítésének menete: Kombinált munka esetén a híd elkészítését ld. fentebb. Bármilyen fogsorról (részleges vagy teljes) legyen szó, az elkészítés menete hasonló. Első alkalommal mindkét fogsorról tájékozódó lenyomatot veszünk, mely alapján a következő alkalomra a fogtechnikus egy saját lenyomatkanalat készít. Ennek segítségével precízebb lenyomatot tudunk venni, és ezáltal a készített fogsor is stabilabb. Ebben az ülésben következik a harapási magasság beállítása. Ez azért fontos, mert viasszal kitöltjük a hiányzó fogak helyét megtámasztva az arcot és ajkat, eltüntetve a beesett arc ráncait. A következő munkafázisban a viaszba helyezett fogakat próbáljuk. Ilyenkor még tudunk módosítani a fogak nagyságán, állásán, formáján, a páciens igénye szerint. Ha esztétikailag megfelel, akkor a technikus elkészíti a végleges fogsort.
  • előnye: A teljes protézissel a fogatlanság okozta enyhébb ráncok is kisimulnak és a rágóképesség helyreállítása.
  • kezelés utáni teendők: Megfelelő szájhigiéné fenntartása, mert a nem megfelelően tisztított fogsor alatt a baktériumok és a gombák elszaporodnak, ami különböző gyulladásos folyamatokat válthat ki. Ezért az étkezések után a fogsor megtisztítása, este pedig fogsortisztító tabletták használata javasolt.