6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Foghuzas
Szájsebészet

Az ide tartozó beavatkozások: a komplikált foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, foggyökér eltávolítás, arcüreg emelés, ciszta eltávolítás, gyökércsúcs csonkolás, arcüreg zárás, csontpótló műtétek, implantátum beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.

Foghúzás: Extractionak nevezzük a maradó, ill. a tejfogak mesterséges eltávolítását az állcsontból. A természetes úton ki nem eső tejfogakat is ki kell húzni, hogy elegendő hely maradjon a maradó fogak számára. Gyakori beavatkozás a bölcsességfog eltávolítása is.

 • célja: A sérült, szuvas, esetleg visszatérő panaszokat (fogbélgyulladás, foggyökérhártya gyulladás, csonthártyagyulladás, gennyesedés) okozó fogak eltávolítása, ill. a szám feletti vagy beékelődött fogak eltávolítása.
 • műtét előtti teendő: A fogeltávolítást minden esetben vizsgálat (megtapintással, kopogtatással) előzi meg. Szükséges röntgenfelvétel készítése, melyen látni lehet, hogy egyszerű foghúzásra vagy műtéti fogeltávolításra lesz szükség. A műtét előtt érdemes étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.
 • Típusai:
  • Egyszerű foghúzás: Helyi érzéstelenítésben történik. Miután az orvos meggyőződik a műtéti terület érzéketlenségéről, a fogó felhelyezése előtt a nyálkahártya sérülések elkerülése érdekében ínyletolóval leválasztja a fogínyt a fogról, majd a fogó felhelyezésével eltávolítja a fogat. Ha gyulladt fogat távolítunk el, a sebüregben lévő gyulladásos szövetet is el kell távolítani. A sebszéleket az orvos nyomással közelíti egymáshoz. A beavatkozás után 10 percig gézlapra kell harapni. A vérzés megszűnése után hazaengedjük a pácienst.
  • Műtéti fogeltávolítás: Sok esetben egyszerű húzással nem távolítható el a fog. Ilyenkor műtéti fogeltávolítást alkalmazunk. Ilyen esetek: ha a fog koronáját vagy a fognyakat a szuvasodás elroncsolta (ilyenkor a fogó felhelyezésekor összeroppan a fog), vagy ha a röntgenen látható, hogy erősen görbült, szétálló a foggyökér. Beékelődött bölcsességfog vagy szemfog esetén, ill. felső őrlő fogaknál, ha a röntgenfelvételen látni, hogy a foggyökérhez nagyon közel van az arcüreg, ezért számítani lehet az üregrendszer megnyílására.
   • Műtét: A beavatkozás ambulánsan, helyi érzéstelenítésben történik. A fog körül metszéssel lebenyt készítünk, lefejtjük a fogínyt, a gyökerek körüli csontot vésővel eltávolítjuk, majd kiemeljük a fogat. A sebüregben lévő gyulladásos szövetet eltávolítjuk. A fogmeder egyenetlen csontszéleit csontcsípővel korrigáljuk. Végül a sebszéleket egymáshoz illesztve, varratokkal zárjuk a műtéti területet. Steril gézlapra harapva 20 percet várakozni kell, majd a vérzés megszűnése után hazaengedjük a pácienst.
  • Fogeltávolítás utáni teendő: Szivárgó vérzés előfordulhat, ekkor steril gézből bucit hajtogatunk, amire a sebre helyezve rá kell harapni. A sebet szívogatni, vízzel öblögetni tilos. Másnaptól a sebet is lehet tisztítani óvatosan fogmosáskor, de vigyázni kell rá. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kívülről kell jegelni! Tejet, tejterméket pár napig nem szabad fogyasztani. Felső fogak húzásakor pár napig kerülni kell az orrfújást, nehéz fizikai munkát, hajolgatást. Fájdalomcsillapítót, ha szükséges, lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Varratszedés 5-7 nap múlva esedékes.
  • előnye: Fogszabályozásnál elegendő hely felszabadítása a maradó fogak számára.

Resectio (gyökércsúcs eltávolítás)

A gyökércsúcs gyulladásos szöveteinek eltávolítását és a környezetének megtisztítását jelenti. Megmenthető a kihúzásra ítélt fog.

 • indikációja: Nem csúcsig érő, de falálló gyökértömés. A gyökércsatornába betört gyökérkezelő műszer. Anatómiai okok, pl. ha a nagyon görbült gyökércsatorna miatt nem lehet a gyökértömést kivitelezni vagy a gyökércsatorna átjárhatatlan. Túltömött fog, ami állandó panaszt okoz. Gócfertőzés gyanúja miatt a gyulladást el kell távolítani metszőfogaknál vagy kisőrlő fogaknál.
 • műtét előtti teendő: A műtétet minden esetben fogorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálatot tapintással, kopogtatással végezzük. A fogról röntgenfelvételt készítünk, majd részletesen megbeszéljük a beavatkozás menetét, érzéstelenítés módját, a gyógyulási folyamatot és az esetleges szövődményeket. Ha nincs gyökértömés a fogban, akkor először a gyökérkezelést végezzük el, majd 24 óra elteltével lehet csak operálni a fogat. A beavatkozás előtt érdemes étkezni, mert amíg a zsibbadás tart nem lehet enni.
 • műtét: A gyökércsúcs eltávolítást ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük. A fog körül metszéssel lebenyt készítünk, lefejtjük az ínyt a fogról, a gyökércsúcs körüli csonton csontfúróval kis nyílást készítünk. A nyílás akkora, mint a kóros terület átmérője. Ezután csontfúróval eltávolítjuk a gyökércsúcs 1/3 részét és eltávolítjuk a gyulladt szövetet. A gyökércsúcson lévő gyökértömés végét cementtel lezárjuk. A sebüreg éles szélét csontfúróval elsimítjuk, majd visszahelyezzük a lebenyt és a metszésvonalakat egymáshoz illesztve, összevarrjuk a sebet.
 • lehetséges szövődmények: Nem gyógyul meg a gyökércsúcs körüli gyulladás és újra kialakul a tályog. Ezért félévente kontrollvizsgálat szükséges, röntgenen figyelni kell a gyógyulást, csontosodást. Roncsolódhat a fogíny, berepedhet a szájzug, herpesz alakulhat ki az ajkakon. Beduzzadhat az arc a műtét helyén.
 • műtét utáni teendő: Szívni a sebet, vízzel öblögetni tilos, mert ez vérzést okozhat. Másnaptól a sebet is meg lehet óvatosan mosni puha fogkefével. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos! A duzzanatot kívülről lehet jegelni. Felső resectio esetén kerülni kell az orrfújást. Ne végezzen nehéz fizikai munkát, hajolgatást és ne emeljen. Fájdalomcsillapítót, ha szükséges lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Varratszedés 5-7 nap múlva esedékes.

Sinus Lift

Más néven arcüreg emelés egy olyan szájsebészeti beavatkozás, mely során a felső állcsont csontállománya mesterségesen kerül megvastagításra.

 • célja: Az arcüreg és a felső állcsont közé megfelelő mennyiségű csont beültetése mesterséges úton. Ahhoz, hogy a beültetendő csontállománynak legyen elegendő helye, szükség van az arcüreg vékony hártyájának megemelésére.
 • műtét előtti teendő: Alapos fogorvosi vizsgálat, röntgenfelvétel (CT szükséges). A beteggel meg kell beszélni a várható eredményeket.
 • menete: Az arcüreg emelés helyi érzéstelenítésben történik. A foghiány felől az arcüreg belső fala biztonságosan megemelésre kerül. Az így keletkező üregbe csontpótló anyag kerül, ami lehet saját csontból vett csontforgács, ill. szintetikusan előállított csont (trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok).
 • előnye: Az újonnan kialakított csontszerkezet elég szilárd az implantátum megtartásához, gyors, biztonságos, fájdalommentes.
 • műtét utáni teendő: A műtét utáni napon a sebet meg lehet finoman mosni puha fogkefével. Borogatni tilos, az arcot kívülről jegelni lehet. Előfordulhat szivárgó vérzés a műtét után. Fájdalomcsillapítót, ha szükséges lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Varratszedés 5-7 nap múlva esedékes.

Frenulectomia (ajak- és nyelvfék felszabadítása)

A lenőtt nyelv- és ajakfék felszabadítását ajánlott már gyermekkorban elvégezni. A probléma beszédképzési problémákhoz vezethet, emellett a lenőtt ajakfék a felső nagymetszők széttolódását is okozhatja. A felszabadítás sebészi úton, helyi érzéstelenítésben történik.