6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

RGB básico
Ínybetegségek kezelése

Ínybetegségeknek nevezzük a fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségeit. Parodontológus, azaz ínybetegségek kezelésére szakosodott fogorvos feladata ezek ellátása.

Kezelés előtti teendők: Részletes fogorvosi vizsgálat, parodontológiai szűrés, parodontális státusz felvétel, periapikális röntgenfelvételek készítése foganként. Az ezt követő konzultáció során részletes tájékoztatást kap a páciens a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítés módjáról, ha szükséges, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt érdemes étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 óra hosszáig nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.

Ultrahangos fogkő-eltávolítás (depurálás)

 • célja: A fogkő és lerakódások eltávolítása az íny feletti és az íny alatti területről, kellemetlen lehelet megszüntetése.
 • menete: Először ultrahangos depurátorral történik a fogkő eltávolítása (íny alatt és felett), majd kézi műszerekkel (szívritmusszabályzónál csak kézi depurátorral) az íny alatti területről. Ezt követően a fogfelszíneket speciális pasztával és kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk.
 • előnye: A fogzománcot nem károsítja, általában érzéstelenítés nélkül, fájdalom esetén pedig helyi érzéstelenítésben történik.
 • kezelés utáni teendők: Előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre), mely megszüntethető sensitive fogkrém vagy fluor gél használatával. Kerülni kell a festékanyagokat (kávé, tea, bor, kóla, dohányzás), melyek elszínezik a fogakat. Megfelelő fogmosási, szájápolási (szájöblítés, fogselyem használat) technika alkalmazása.

Kürettálás (zárt küret)

 • célja: Az íny alatti gyulladt szövetek eltávolítása, érzéstelenítésben.
 • menete: Az érzéstelenítést követően a fertőzött szövetek, valamint a gyökérfelszínen található fogkő eltávolítása következik.
 • előnye: A gyökérfelszín sima, a tasak fala egészséges lesz.
 • kezelés utáni teendők: Ameddig zsibbad nem szabad enni. Majd megfelelően tisztán kell tartani a területet.

Nyitott kürett (lebenyes tasakműtét)

 • célja: Helyi érzéstelenítésben, kismértékű ínymetszést követően az íny alatti gyulladásos szövetek és mélyen lerakódott fogkövek eltávolítása.
 • menete: Ez már komolyabb sebészi beavatkozás. Érzéstelenítésben a fogíny felső részét eltávolítjuk a fogtól, ezáltal jobban hozzáférhetünk a foghoz és a tasakokhoz. A tasakok tisztítása után eltávolítjuk a fertőzött és sérült szövetrészeket is, melyre az 5mm-nél mélyebb tasakoknál van erre szükség. Ebben az esetben lehetőség van regeneratív anyag használatára. A sebet a beavatkozás után varratokkal zárjuk, melyeket egy hét múlva távolítunk el.
 • előnye: A gyökérfelszín sima, a tasak fala egészséges lesz.
 • kezelés utáni teendők: Ameddig zsibbad nem szabad enni. A lehető leghatékonyabb szájhigiéné fenntartása, fogkefe, fogköztisztító kefe és klórhexidin tartalmú szájöblítő segítségével. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés.
 • kezelések előnye: Fogak megtartása, megszüntethető a fogágybetegség és megakadályozható a visszafordíthatatlan ínysorvadás kialakulása.