6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Parodontológia

Krónikus fogágybetegség – A csendes gyilkos

A fogágybetegség az a betegség, amiben a népesség közel 90%-a szenved, a többség mégsem beszél vagy tud róla eleget. A legtöbben a betegséget az ínyvérzéssel vagy ínysorvadással azonosítják, pedig az igazság az, hogy ennél sokkal többről van szó. A legújabb amerikai kutatások szerint a szájüregi baktériumok okozta gyulladások az egész szervezetre hatást gyakorolnak.

Mi is az a fogágybetegség?

A fogágybetegséget a foglepedékben megtelepedő baktériumok okozzák. A foglepedék hosszabb idő után fogkővé alakul, melyben a baktériumok továbbélnek. A betegség enyhébb formája a fogínygyulladás, amelynek során az íny duzzadt, sötét-vöröses, lilás árnyalatot vesz fel, fogmosás során pedig gyakran vérzik. Ez az állapot azonban még visszafordítható.

A betegség következő fázisa az, amikor a gyulladás a mélyebb szövetekre, majd a csontszövetre is átterjed, ezt nevezzük fogágybetegség. Ennek következtében a fogak kezelés nélkül előbb-utóbb kiesnek.

Mik a fogágybetegség következményei?

A fogágybetegség kétféleképpen is hatással van szervezetünkre. Egyrészt a szájban a fogak elvesztéséért tehető felelőssé, amelynek nemcsak esztétikai következményei vannak, hiszen a foghiány befolyással van a beszédre, a rágásra és ezen keresztül az emésztésre is. Ezeken kívül rossz szájszagot, fogínyvérzést, fogínysorvadást is okoz, illetve és mozgó fogakkal is számolni kell. Másrészt a szájban az íny alatt megbúvó tetemes mennyiségű baktérium a véráramba bejutva a test különböző pontjaira eljutva okozhatnak gyulladásos folyamatokat. Ezek pedig megnövelhetik számos olyan betegség kialakulásának kockázatát, mint például a kardiovaszkuláris betegségek, vagy befolyással lehetnek a 2-es típusú diabétesz kontrollálására és többek között a koraszüléssel is kapcsolatba hozhatóak.

Mik a kockázati tényezők?

A fogágybetegség kialakulásának leggyakoribb oka a szegényes szájhigiénia és a dohányzás. Ezeken kívül a csontritkulás, a különböző betegségek és sokszor az azokat kezelő gyógyszerek, de genetikai okok is közrejátszhatnak a betegség kialakulásában. A fogkőképződés nem feltétlenül annak függvénye, hogy ki milyen gyakran és alaposan mos fogat. Vannak, akik hajlamosabbak rá, és vannak, akik ritkábban szorulnak arra, hogy fogkő-eltávolításon vegyenek részt.

 

Hogyan tudjuk megelőzni?

A megelőzés mindig egyszerűbb és kifizetődőbb a betegség kezelésénél. A megfelelő szájhigiénia, a helyes fogmosási technika, a fogselyem rendszeres használata sokat segít a megelőzésben. Ezeken kívül a rendszeres, dentálhigiénikus által elvégzett tisztítás is rendkívül fontos. Annak függvényében, hogy ki mennyire hajlamos a fogkőképződésre, 3-6 havonta szükséges a fogakat alaposan áttisztítani, hiszen a különböző fogkrémek és szájvizek is csak abban az esetben fejtik ki hatásukat, ha azokat fogkőmentes fogakon használjuk.

A fogágybetegség kezelése

Ínygyulladás esetén egy alapos fogkő-eltávolítás az, amely a folyamatot visszafordíthatja, illetve a kezelés utáni rendszeresen és helyesen végzett fogápolás is nélkülözhetetlen.

Ha a folyamat elérte a visszafordíthatatlan státuszt, az állapot akkor is kezelhető. Első körben a fogakat egészen a gyökerekig letisztogatják, úgynevezett mélytisztítást hajtanak végre. A későbbiekben szükség lehet kisebb sebészi beavatkozásra is, azoknak a mélyebb részeknek a kitisztítására, amelyek az első módszerrel nem érhetőek el. Ha a páciens elérte ezt a fázist, akkor a későbbiekben rendszeres, gyakori kontrollra van szükség, hogy a betegség visszatértét meg lehessen akadályozni.

Ahogy látjuk, a fogágybetegség egy olyan állapot, amely megelőzhető, így sok gondtól és költségtől kímélhetjük meg magunkat. Akkor sem kell azonban kétségbe esni, ha valaki a leírás alapján magára ismer, hiszen a betegség továbbhaladását meg lehet akadályozni és egészségünk érdekében meg is kell akadályozni.

Foglaljon most időpontot egy konzultációra a 06 20 289 0778-as telefonszámon és bizonyosodjon meg róla, hogy Ön nem szenved ebben a betegségben; ha pedig Ön is érintett, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani!

Szeretettel várja Önt is a Globe Centre csapata!