6724 Szeged, Kenyérgyári út 11.

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Hívjon bennünket

+36 20 289 0778

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek: 08:00 - 20:00* Szombat - vasárnap: zárva *bejelentkezés alapján

fogszabályozás

Fogszabályozás

A fogszabályozás, a fogak, fogmedercsontok és az állcsontok korrekcióját foglalja magába. Ez történhet kivehető- illetve rögzített készülékkel. A fogszabályozás nem merül ki a fogak sorba állításában. Nagyon fontos, hogy a kezelés végén egy harmonikus eredményt kapjunk. Ez megmutatkozik a fogakon, az állcsontokon és az arcon, ezek egymáshoz viszonyított állapotán és leginkább páciens elvárásaiban. Sokszor előfordul, hogy a páciens elvárása nem egyezett a „tankönyvben” tanultakkal és az orvos bármennyire törekszik a tökéletes eredményre, a páciensnek nem az volt az elvárása. Azt, hogy egy páciensnek pontosan milyen kezelésre és ezáltal milyen fogszabályozó készülékre van szüksége, csak pontos diagnózist követően, a szükséges dokumentáció (rtg-ek, gipszminta és fotók) birtokában lehet megmondani összeegyeztetve a beteg elvárásával.

A kezelés szemben az általános fogászati kezelésekkel nem merül ki egy-két találkozásból. Ez egy hosszabb folyamat. Általánosságban elmondható, hogy két év +/- fél év az aktív kezelési időtartam és ezután következik a fenntartó fázis. Ettől persze nem ritka az eltérés, főleg akkor, ha vegyes fogazati korban előkezelés is van.

Mint minden beavatkozásnak a fogszabályozásnak is van egy optimális időszaka, ez pedig a serdülőkorban bekövetkező növekedési kiugrás előtt van 1-1,5 évvel. A lányok 11-12 évesek, a fiúk pedig 13-14 évesek ez idő tájt. Így joggal beszélhetünk gyerek fogszabályozásról. Ők ebben az időben sokkal könnyebben viselik az ezzel járó megpróbáltatásokat, mint idősebb társaik. Nem is beszélve a felnőtt korban történő fogszabályozásról. Ilyenkor gyakori, hogy csak kompromisszumos megoldást tudunk elérni, mert a beteg nem megy bele egy-egy szükséges lépésbe. A felnőtt fogszabályozást nehezíti, hogy lassabb a fogelmozdulás, illetve számolnunk kell fogágybetegség lehetőségével.

Nagyon fontos összefüggés áll fenn a testtartás és a fogszabályozás között. Ezt nagyon kevesen tudják, és így sokszor elmarad a tartáselemzés a fogszabályozás kezdetén. Pedig a vázizmoknak hatalmas szerepe van az egyes orthodonciai elváltozások kialakulásában és így a tökéletes eredmény eléréséhez nem elég csupán a fogak szintjén foglalkozni a fogszabályozással. Amikor a team munkáról esik szó, abba beletartozik egy ortopéd orvos vagy egy manuál terapeuta, aki felméri a test egyéb elváltozásait, egy személy, aki a kijelölt gyógytornát elvégezteti és felügyeli a gyakorlatok helyes kivitelezését, ő lehet személyi edző, vagy gyógytornász és szükség van egy logopédusra is, aki a beszédhibákat illetve a hibás funkciókat segít megszüntetni.